Radioposusje
- 26.01.2022.

Očuvanje okoliša jedan je od važnijih preduvjeta za zdravu lokalnu sredinu, a jedan od načina je i pravilno gospodarenje otpadom. U naprednijim zemljama ta je praksa odavno zaživjela , otpad se pravilno raspoređuje i reciklira. Naše lokalne zajednice aktivnije su počele raditi na toj problematici, no dugotrajan je to i mukotrpan posao koji zahtjeva mnogo energije, želje i slobodnog vremena.  Pozitivan primjer je općina Posušje, u kojoj je već dvije tri godine uspostavljena reciklaža te su postavljeni kontejneri za odvajanje otpada. Zajednička je to suradnja Udruge za promicanje kulture „Apollo“ na čelu s profesorom i aktivistom Jozom Kolobarićem, Općine Posušje i njezinih institucija, te partnera.

„Prošla godina bila je jedna od aktivnijih kada se sagleda cjelokupan koncept onoga što se radilo. Kontinuirane akcije čišćenja i uklanjanja deponija, snimanje kadrova za dokumentarni film „Eko Zona“, kao i završetak obrazovnih ekoloških edukacija u osnovnim školama, te posjete našim partnerima, organizacijama i institucijama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni, konkretno Tuzli i Sarajevu s kojima surađujemo, samo su neki od projekata Udruge „Apollo“ u protekloj godini“, kazao je za naš radio prof. Kolobarić.

Profesor Kolobarić posebno je istaknuo spomenuti film „Eko zona“, koji se trenutno nalazi u postprodukciji. „Bez obzira na vremenske uvjete i druge faktore koje su nas sprječavali, kadrovi su se snimali, a gotov produkt trebao bi pokazati sve ono što smo postigli u zadnjih 10 godina kada je riječ o projektima ostvarenima na području Posušja. Kada je riječ o glazbi u filmu, za to će se pobrinuti naši mladi glazbenici iz Rock Akademije u Posušju, stoga mogu slobodno kazati da će ovaj film u potpunosti biti posuški, a plan je i da ga prijavimo na festivale. U razgovoru s načelnikom općine Posušje Antom Begićem, dogovorena je i premijera filma u Posušju, ali kada za to dođe vrijeme.“

No vijest koja je trenutno dala najviše odjeka je ta da su Posušanke i Posušani otpremili 7 tona stakla na reciklažu u Tuzlu, ito samo u posljednjoj isporuci, a riječ je o najvećoj isporuci stakla dosad, što Posušje pozicionira u sami vrh kada je riječ o pravilnom gospodarenju otpada. „Načelnik Begić je ispred Općine Posušje ponudio pomoć  po tom pitanju, a općinske institucije, Udruga „Apollo“ kao i  pojedinci, neumorno su radili kako bi se došlo do takvih rezultata. Također, prvi kontejner za tekstil koji je bio postavljen na razini države, bio je onaj u Posušju“, istaknuo je prof. Kolobarić.

Usporedno s navedenim projektima, u tijeku su i mnogi drugi u realizaciji općine Posušje, koji će itekako obogatiti kvalitetu života u ovoj lokalnoj sredini. „Održavanjem postojećih te planiranjem i stvaranjem novih zelenih površina s rekreativnim sadržajima mijenjamo i navike naših žitelja. To je najbolje vidljivo na primjeru gradskog parka nakon uređenja. Za razliku od prije, danas redovno mladi u njemu kroz cijelu godinu provode dio svog slobodnog vremena. Također on je postao nezaobilazna postaja u šetnji roditelja s malom djecom. Prostor parka je i sastavni dio javnih manifestacija i njegova slika nerjetko se pojavljuje u medijima kada se izvješćuje o događajima u Posušju. Pored vizualnog aspekta, tu je i onaj rekreativni kojim se potiču zdrave navike. Tako trenutno na području Meljakuše III, u području koje zovemo Borići, radi se na uređenju parka i igrališta s rekreativnim sadržajima poput trim staze koja će zasigurno privući ljubitelje sporta i zdravog života.  U samom središtu također niče još jedna zelena oaza za odmor i igru mališana.  Na ovome naravno nećemo stati, kao i na projektima kojima pokušavamo oživiti i rekreativni aspekt turizma. Podsjetit ću još kako smo prošle godine završili projekt Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine“ kojim smo uredili stazu kroz kanjon Brine za pješačenje ali i bicikliranje onih iskusnijih, željnih adrenalina. Tu su i zajednički projekti uređenja atraktivne planinarske staze koje vode do najvećeg vrha svih prostora na kojima žive Hrvati, onog na Pločnom“, izjavio je načelnik općine Posušje, Ante Begić.

Ova lokalna zajednica svakim danom postaje svesnija i odgovornija kada je riječ o pravilnom odlaganju otpada, očuvanju i zaštiti okoliša ali i stvaranju novih rekreativnih sadržaja, što dokazuju i činjenice, a navedeni projekti pokazatelj su kako se do rezultata dolazi isključivo radom i upornošću. No ništa od navedenog nebi bilo moguće bez onih pojedinaca, skupina i institucija koji neumorno rade na tome.

Radioposusje.ba