Radioposusje
- 16.05.2022.

Pred nama je kulturno športska i zabavna manifestacija Posuško lito 2022. Ova manifestacija iz godine u godinu plijeni sve više pozornosti, a raznovrsni događaji privlače brojne goste. Tako će vjerujemo biti i ove godine, sudeći po programu koji se sprema. Ovim povodom danas je u prostorijama općine Posušje održana press konferencija na kojoj su se medijima i javnosti obratili članovi radnog tijela Posuškog lita, načelnik općine Posušje Ante Begić, pomoćnica načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Ivanka Arapović Galić te Marija Đerek.

54 razloga za posjetiti Posuško lito

Iako ljeto kalendarski pada za malo više od mjesec dana, Posuško lito kreće već sutra. Razlog su, kako su kazali organizatori, slatke brige s velikim brojem prijavljenih događaja. Naime, ove godine ih je rekordnih 54, i jednostavno nije bilo moguće "uglaviti ih" u kalendarski početak ljeta. Stoga, program kreće sutra i to s prvim adutom, glasovitom monodramom Na rubu pameti u izvedbi nacionalnog prvaka glumca Dragana Despota. Potom nas kroz ovaj mjesec očekuje Dječja smotra Hrvatskog folklora, obilježavanja Dana branitelja općine Posušje i glazbena večer hrvatskih autora kao svojevrstan glazbeni nastavak proslave Dana svehrvatske državnosti.

Čari Lita i u posuškim mjesnim zajednicama

Kroz lipanj i srpanj održat će se nekoliko predstavljanja književnih djela za sve uzraste. Tu je između ostalog i nezaobilazni godišnji koncert Glazbene škole Posušje, livanjski harmonikaši i limena glazba s interpretacijama pop-rock klasika, tradicionalna Večer ikavice te predstava HNK Mostar Ženski razgovori. Od šporskog programa i ove godine organiziraju se tri malonogometna trunira, u Posušju i Rakitnu, II. međunarodno natjecanje taekwondoista "Poskok kup 2022.", XX turnir Vitez Mile Bošnjak Posušje, IV. Međunarodni Opel oldschool Hercegovina skup, biciklijada i Bidinje bike fest te po prvi put polumaraton Posuška desetka. Kraj mjeseca začinit će najveseliji športski događaj za mlade XXII. Posuške igre bez granica.

Treba reći kako se organizator pobrinuo da dio kulturnog atraktivnog sadržaja organizira i u mjesnim zajednicama. Tako će projekcije najnovijih filmskih blockbustera imati prilike vidjeti publika u MZ Gradac, dok će izvrsna predstava Otirač prikazati se početkom kolovoza u MZ Vinjani.

Gala događaji na malim ekranima i radio prijemnicima

Kolovoz je rezerviran za široj publici najatraktivnije glazbene događaje. Prvoga dana ovog mjeseca posjetitelji će moći uživati u fuziji glazbe i filma na još jednom Koncertu filmske glazbe, dok će ljubitelji klapskog izričaja doći na svoje 6. i 7. kolovoza kada će se održati VIII. Festival klapske pisme, koji će uz nastupe vrsnih klapa u svom revijalnom djelu ugostiti eminentna imena hrvatske glazbene scene Gorana Karana i Marka Pecotića. Za ove kojima je Posušje ipak predaleko, a željeli bi biti dio ovog glazbenog spektakla, izravan prijenos osigurali su TV HB i Radio Posušje. Ni ove godine neće izostati tradicionalni veliki rock koncert. On je predviđen za 12. kolovoza. Kroz ovaj mjesec od događaja za izdvojiti je i XVI. smotru hrvatskog izvornog folklora “Silo na ognjištu” i memorijalni golf turnir, a početkom rujna program će zatvoriti III. Blidinje gastro fest.

Načelnik Begić istaknuo je da je ove godine program Posuškog lita najobimniji dosad, te je izrazio zadovoljstvo što ove će godine manifestacija biti upriličena u punom kapacitetu. „Raznovrstan i kvalitetan program očekuje nas u ovogodišnjem Posuškom litu, uvjeren sam da će se svidjeti javnosti i posjetiteljima. Ove godine pokušali smo podignuti ovu manifestaciju na višu razinu, kako bi bila u što boljem svjetlu u organizacijskom, ali i u sadržajnom smislu. Što se tiče sadržaja, ove godine imamo rekordna 54 događaja koja će se odviti na prostoru naše općine u sklopu ove manifestacije. Očekujemo posjetitelje sa svih prostora iz susjednih općina i gradova, pa i iz Republike Hrvatske, a ovim putem svakako ih pozivam da dođu u što većem broju i da uživaju u našem programu. Što se tiče same organizacije, uz radno tijelo koje brine o programu i organizaciji, i koje ima zaista veliko breme na svojim leđima, suradnja je izvrsna i s našim udrugama i institucijama, kako županijskim tako i federalnim, bez kojih ova manifestacija nebi bila ovo što jest. Također, ovim putem bih se zahvalio i svim našim sponzorima, donatorima i pokroviteljima koji nas prate svih ovih godina i jednostavno su nam veliki vjetar u leđa budući da ova manifestacija iziskuje i dosta financijskog troška.“

Načelnik je istaknuo i posebnu simboliku ovogodišnje manifestacije, jer se upravo ove godine obilježava i 200. obljetnica rođenja fra Grge Martića. „Posuško lito je jedna od najljepših razglednica Posušja. U programu smo dali priliku našim mladima i udrugama da njihova kreativnost dođe do izražaja, a istodobno kroz Posuško lito pokušavamo očuvati i našu kulturu,tradiciju i običaje. Vjerujem da ćemo kao i dosadašnjih godina pobuditi veliko zanimanje i da ćemo ove godine probiti magičnu brojku od 100 tisuća posjetitelja.“

Dakle, iznimno bogat program s više od 50 događaja sprema nam se u ovogodišnjem Posuškom litu! Ono što također treba naglasiti da je ulaz na sve događaje slobodan. Pogledajte detaljan program u priloženom letku, zaokružite datume svojih omiljenih događaja i uživajmo zajedno u Posuškom litu 2022.

Radioposusje.ba