Radioposusje
- 11.11.2022.

Još od lipnja ove godine Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH je krenuo s distribucijom elektronskih zdravstvenih iskaznica. Postupak izdavanja elektronske zdravstvene iskaznice je vrlo jednostavan i brz, kazala je za naš radio Katarina Marić, ispred Službe za kontrolu, razvoj i analizu Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije zapadnohercegovačke. „Na temelju zahtijeva osiguranika i provjere ispravnosti osobnih podataka, te uz naknadu od 5 konvertibilnih maraka izrađuje se elektronska zdravstvena iskaznica i ona je odmah spremna za preuzimanje. Cjeloukopan proces traje sve ukupno 15ak minuta. Zahtijev za izdavanje elektronske osobne iskaznice može podnijeti svaki osiguranik u pripadajućem uredu područnog zavoda“, istaknula je za naš radio Marić.

Ipak, određene kategorije osiguranika oslobođene su plaćanja i ovih pet konvertibilnih maraka koliko ona košta. „Djeca do navršene 18. godine života, te socijalno ugrožene osobe (korisnici stalne socijalne potpore i osobe koje su navršile 65 godina života, a koje nisu zdravstveno osigurane po drugoj osnovi), su oslobođeni plaćanje elektronske zdravstvene iskaznice“, kazala je Marić za naš radio.

Važno je još jednom napomenuti da elektronske zdravstvene iskaznice nisu obavezne već su samo pogodnost osiguranicima. Svi oni koji odluče nastaviti koristiti stare papirnate iskaznice i dalje su obavezni dolaziti u područne urede ZZO ŽZH radi ovjere. „Elektronska zdravstvena iskaznica u potpunosti mijenja postojeću papirnatu zdravstvenu iskaznicu, te će izravno utjecati na smanjenje administracije i brže korištenje medicinskih usluga. Pored općih podataka osiguranika, elektronska iskaznica sadrži i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i statusu zdravstvenog osiguranja. Naime, elektronskom zdravstvenom iskaznicom osiguranici dobivaju i elektronsku ovjeru zdravstvene iskaznice koja zamjenjuje dosadašnji način ovjere po kojemu su osiguranici trebali doći u područni ured Zavoda kako bi ovjerili zdravstvenu iskaznicu i temeljem iste ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava Zavoda. Topje možda i primarni benefit elektronske zdrastvene iskaznice“, istaknula je Katarina Marić, ispred Službe za kontrolu, razvoj i analizu Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije zapadnohercegovačke

U skoro pet mjeseci koliko se može nabaviti elektronska zdrastvena iskaznica, tek oko četvrtine osiguranika u cijeloj županiji je uzelo svoju. „U skoro pet mjeseci koliko traje izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica izdano je oko 23 500 iskaznica. To je malo više od četvrtine osiguranika na području naše županije“, istaknula je Marić.

I ono što ćemo za kraj napomenuti, za nabavu svoje zadravstvene iskaznice još uvijek nema vremenski ograničenog roka. Možete ju nabaviti u bilo kojem trenutku u područnim uredima Zavoda za zdrastveno osiguranje Županije zapadnohercegovačke. 

Radioposusje.ba (Z. Pišković)