Radioposusje
- 11.05.2021.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić nazočio je sastanku u Općini Posušje, 10. svibnja 2021. godine, kojeg je održao načelnik općine Posušje Ante Begić, povodom izgradnje novog Graničnog prijelaza Osoje. Sastanku su nazočili i ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula, ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar i predsjednik Udruge gospodarstvenika općine Posušje Damir Vican, priopćeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Sudionici sastanka su razgovarali o prioritetima u izgradnji i rekonstrukciji graničnih prijelaza, ali i proračunskim ograničenjima zbog kojih se taj problem ne može riješiti za kratko vrijeme, s naglaskom na trenutačnu situaciju na Međunarodnom graničnom prijelazu Osoje i aktivnostima na izgradnji istog. S obzirom na to da GP Osoje nije zadovoljavao osnovne uvjete rada, bit će izgrađen novi prijelaz, sukladno europskim standardima. Sredstva su odobrena od države, a u sklopu graničnog prijelaza s novom infrastrukturom, radi se i upravna zgrada postrojbe granične policije koja obuhvaća općinu Grude i Posušje, gdje će se nalaziti i vlastiti smještajni kapaciteti prema odluci Vijeća ministara BiH, za carinu i Graničnu policiju.

Ravnatelj Galić je istaknuo da su granični prijelazi izuzetno važni s aspekta sigurnosti, ali i kao prva slika o zemlji prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu te je iskazao zahvalnost prisutnima koji su prepoznali važnost ulaganja u izgradnju Graničnog prijelaza Osoje. „Svjesni smo da infrastruktura na graničnim prijelazima nije na zavidnoj razini i da je potrebna rekonstrukcija i izgradnja novih, no zbog financijskih razloga takvo stanje se ne može riješiti preko noći. Stoga, aktivnosti koje se provode  na graničnim prijelazima, u skladu s mogućnostima, od iznimne su važnosti te ovim putem zahvaljujem i Upravi za neizravno oporezivanje, Općini Posušje, Ministarstvu gospodarstva ŽZH i Udruzi gospodarstvenika što su se angažirali kako bi se izgradio novi Granični prijelaz Osoje te imao bolje uvjete rada i vlastite kapacitete, a mi ćemo kao i dosad raditi na tome da se i drugi granični prijelazi rekonstruiraju i izgrade sukladno eu standardima“, rekao je ravnatelj Galić.

Načelnik Begić je istaknuo da je međusobna suradnja izuzetno važna, na svim razinama, te su dogovoreni daljnji modaliteti suradnje i aktivnosti koje će se dalje provoditi u izgradnju Graničnog prijelaza Osoje, priopćeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Radioposusje.ba