Radioposusje
- 27.01.2022.

Sinoć je u kinodvorani u Posušju, u organizaciji HKD-a Napredak Podružnice Posušje, predstavljen roman "Tri tajne" autorice Miljenke Koštro.

Djelo su nazočnoj publici predstavili književnica Radica Leko te književnik i novinar Radio Splita Mladen Vuković. Profesorica Leko nazočnima je prepričala radnju romana te njezinu recenziju djela, a između ostalog je istaknula i važnost korištenja ikavice u književnom djelu. Književnik i novinar Mladen Vuković u predstavljanju knjige se između ostalog osvrnuo na prošla vremena uspoređujući ih sa sadašnjim, modernijima. Treba još reći kako je Matica hrvatska Čitluk nakladnik ovog djela.

Autorica ovim novim rukopisom željela je prikazati život druge polovine prošloga stoljeća jednog imaginarnog mjesta koje može biti bilo koje mjesto zapadne Hercegovine, unutarnje Dalmacije, Zagore, ili sličnih sredina. Likovi romana žive u skromnom okruženju, s više životne mudrosti i iskustva nego li naobrazbe. Njihove prosudbe uokvirene shvaćanjem sredine te sa osobnim stavovima koji su pod utjecajem prenesenog značenja mjesnih priča, vrlo često nam bivaju nerazumljive iz današnje perspektive.  Događaji su ispričani kronološkim slijedom, ali se književnica Koštro poigrala i retrospekcijom u epistolarnom pripovijedanju – u bilješkama i zapisima glavnog lika, a nazočnost ikavice i njezino uklapanje u hrvatski jezični standard, još je jedna vrijednost ovoga proznog djela jer oživljava i čuva ikavicu koja se gubi i zaboravlja.

Autorica Miljenka Koštro također je se obratila nazočnima. Zahvalila je svima koji su na bilo koji način pridonijeli da ovo književno djelo ugleda svjetlo dana, a ovom prilikom je pročitala i jednu pjesmu iz svog djela "Klasje duše".

Gošća programa bila je i širokobriješka slikarica Anđelka Hrkać koja je u sklopu ovog događaja upriličila izložbu svojih radova, a osvrt na izložene likovne radove dao je umjetnik Srećko Slišković.

Na samom kraju, nazočnima se zahvalio i prof. Ljubo Begić ispred HKD-a Napredak Podružnice Posušje, koji je ujedno i moderirao događaj. U glazbenom dijelu goste je uveselio napretkov Dječji zbor Cvrčak.

Radioposusje.ba