Radioposusje
- 05.10.2021.

Predstavljanje dviju knjiga fra Vlade Lončara održat će se ove srijede 6. listopada u 19 sati u vjeronaučnom centru Župnog ureda u Posušju.

Knjigu „Rječnik moga djetinjstva iliti rječnik moga zavičaja“ predstavit će profesor Stanko Bašić, a zbirku pjesama „O moru i vodama“ predstavit će don Ilija Drmić. „Knjiga „Rječnik moga djetinjstva iliti rječnik moga zavičaja“ bit će za sve sudionike predstavljanja jer ju je u cjelosti financirao naš zemljak iz Posušja dr. Ćiril – Ćine Zovko i jer se radi o mjesnom ili zavičajnom rječniku“, kazao nam je uoči predstavljanja knjiga fra Vlado Lončar.

Glazbeni dio večeri predstavljanja upotpunit će profesor Neno Munitić, virtuoz na gitari i voditelj Glazbene škole u Omišu koji je još davne 1995. godine svirao na predstavljanju jedne fra Vladine zbirke u Splitu.

Fra Vlado Lončar, franjevac i pjesnik, rođen je u posuškim Vinjanima 13. kolovoza 1944. godine. Osnovnu školu j pohađao u Vinjanima i Posušju, gimnaziju u Sinju i Dubrovniku, bogoslovne nauke je studirao u Visokom, Sarajevu i u Trentu u Italiji. Teologiju je diplomirao i postigao Licencijat – magisterij iz teologije u Fribourgu u Italiji. Za svećenika je zaređen 13. lipnja 1970. godine u Italiji. Svoju zltnu misu proslavio je prošle godine u kolovozu u rodnim Vinjanima. Kao svećenik je djelovao u Drinovcima, Posušju, Rakitnu, Vitini, Mostaru, Širokom Brijegu i sada na Humcu u Ljubuškom. Povremeno se javljao s člancima i pjesmama pod svojim imenom ili pseudonimom. Za njim je pet zbirki pjesama: Žedna zemlja, Portret Božji, Ave Croatia, Isus u Hercegovini i O moru i vodama koja je tiskana 2019. godine. Spomenimo i da je 2013 godine objavio s talijanskog prijevod knjige autora Berardija Rossija „Sveti Franjo i njegovo vrijeme“, te prošle godine „Rječnik moga djetinjstva iliti rječnik moga zavičaja“.

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)