Radioposusje
- 05.05.2019.

36 likovnih radova osnovaca OŠ Ivana Mažuranića Posušje izloženi su danas u franjevačkom muzeju „U kući oca mojega“. Budući da u muzejima uglavnom imamo priliku vidjeti radove poznatih umjetnika ili različite artefakte s povijesnim značenjem, ova pak izložba u prvi plan je stavila djecu i njihov rad. Izložba je posebna zapravo  po tome što su dječji radovi po prvi put izloženi u ovom muzeju. „Ja bih imao grižnju savjesti da sam otkrio koji su darovi tu, a da za ovu djecu ništa nisam učinio. Djeca su čudo božje. U njih treba investirati. Crkva, muzej, škola, mediji, općina, mi kao narod moramo ulagati u djecu i dati im takve upute u život kako bi na njih sutra mogli biti ponosni“, kazao je fra Milan Lončar, ravnatelj franjevačkog muzeja „U kući oca mojega“.

Profesorica likovne umjetnosti u OŠ Ivana Mažuranića u Posušju i kustosica muzeja Antonija Ćorić nam je kazala da je tijekom višegodišnjeg rada s djecom u školi primjetila da jako puno djece ima talenta. „Šteta je da taj talent ne vidi šira javnost. Ideju o ovoj izložbi u ovom prostoru sam predložila fra Milanu i on ju je podržao. Moja kolegica Katarina Bešlić i ja smo pozvale djecu na sudjelovanje i oni su se odazvali u velikom broju. Prijavilo se šezdesetak radova, ali zbog ograničenosti prostorom izabrali smo ovih postavljenih 36“, kazala nam je profesorica Antonija. Istaknula je da izložba način kojim su htjeli široj javnosti predstaviti kako djeca rade, te da joj je cilj djeci približiti kulturu u što ranijoj dobi.

Ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Zvonimir Širić je kazao da je izložba dokaz da se s djecom puno može napraviti kada se s njim kvalitetno radi. Najavio je intenzivnije posjete učenika ove škole franjevačkom muzeju te naglasio da muzej osim ove izložbe ima jako zanimljivu stalnu postavu koja koja djeci otkriva puno toga o našoj lokalnoj povijesti.

Savjetnica Općinskog načelnika Mirjana Biško je kazala kako je općini Posušje čast biti supokroviteljom ove izložbe, prije svega jer je ona plod stvaralaštva naših osnovnoškolaca, a osobito jer se njena tema odnosila na našu pripadnost Bogu i Crkvi. Izrazila uvjerenje kako će se u ovom muzejskom prostoru tek razviti tradicija njegovanja kulturne baštine, naše vjere i pripadnosti hrvatskom narodu.

Izložbu pod nazivom „Vjera u očima djeteta“ je na samom otvaranju posjetilo puno ljudi. Kustosica muzeja Antonija Ćorić nam je otkrila da je veći dio slika prodan, no istaknula je da će se one moći vidjeti tijekom cijelog idućeg tjedna. Od ponedjeljka 6. svibnja do subote 11. svibnja muzej će biti otvoren od 18 do 19 sati za sve zainteresirane. (zp)

radioposusje.ba