Poruka greške

  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
Radioposusje
- 18.08.2016.

Smiljari, barem što se tiče otkupa smilja, moći će konačno odahnuti. Još ove jeseni moguće su gužve u destilerijama, a već od iduće sezone, takvih problema neće biti.

Dobra situacija

Prema aktualnim informacijama i broju destilerija koje se trenutačno grade, situacija će za proizvođače smilja biti dobra jer će imati gdje prodati sve što proizvedu. A jednu od najvećih destilerija u Hercegovini gradi Marinko Zadro. Jedan od najjačih grudskih poduzetnika, “kralj šećera” i odnedavno vlasnik Dalmacijavina, vlasnik je i Grudske pivovare, a u jednome dijelu velikog kompleksa gradi se pogon za suvremenu destileriju.

 S obzirom na to da se u zemljama okruženja oni koji prerađuju 25 t dnevno hvale kako imaju jednu od najvećih, ako ne i najveću destileriju, što tek reći za ovaj pothvat.

"Dnevno će destilerija moći preraditi oko 30 t smilja. Mogu reći kako će pogon biti završen do 1. rujna, no destilacija neće početi prije polovine rujna jer je potrebno izvršiti testiranja i provjere kako bi sve bilo kako treba. Imamo skupinu ljudi koji se brine o plasmanu ulja i drugim dodatnim okolnostima. O svim detaljima vodimo računa", kazali su za “Večernjak” iz rukovodstva ove kompanije.

A smilje u Hercegovini nastavlja rasti očekivanom dinamikom. Ono što je najvažnije, za sada nema nikakvih bolesti koje bi mogle jesensku žetvu dovesti u pitanje. Prodane su i prve veće količine ulja.

Povećan izvoz

Optimizam je ulio i nedavni dolazak Vicenta Dunatta, francuskog stručnjaka za razvoj proizvodnje i prerade smilja i konzultanta čuvene kompanije Loccitane, u Hercegovinu koji je savjetovao proizvođače.

"Trenutačno traje “utrka” za svakim kupcem u Europi, Aziji, Americi... Sigurno je kako će neki trgovinski kanali biti otvoreni i da će izvoz ulja od smilja biti veći nego što je sada", kazali su u nedavnom razgovoru za “Večernji list” hercegovački plantažeri koji se posljednje dvije godine bave ovim poslom.

Već nakon prve velike berbe smilja u Hercegovini primjetne su značajne promjene kada je u pitanju izvoz eteričnog ulja iz BiH.

Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, od 1. siječnja do 31. srpnja 2016. izvezeno je eteričnog ulja u vrijednosti od 3,99 milijuna KM. Proizvođači očekuju da će ovakva situacija biti i u godinama koje slijede. Za sada, interes ne jenjava i nema “potresa” na tržištu eteričnih ulja, što je najvažnije.