Radioposusje
- 13.10.2021.

Visoko izaslanstvo koje je predvodio zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, posjetilo je jučer potresom pogođeno područje na Banovini te se sastao s izaslanstvom Stožera civilne zaštite RH predvođenog potpredsjednikom Vlade RH i ministrom hrvatskih branitelja u Vladi RH Tomom Medvedom.

Na održanom sastanku uz predsjednika Čovića nazočilo je izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH, županijske i lokalne razine, predstavnici braniteljske populacije i gospodarstvenici koji su sudjelovali u organiziranju i pronalaženju modela infrastrukturne, humanitarne i svake druge pomoći potresom pogođenim područjima u Republici Hrvatskoj.

Iz zapadne Hercegovine,  uz načelnika općine Posušje Antu Begića,  sastanku su nazočili i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH Mladen Begić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje Mladen Bašić  te Stipe Mrvelj ispred Udruge gospodarstvenika Posušje.

Tijekom sastanka razgovarano je o zajedničkom projektu kojeg su općine i gradovi na čijem su čelu dužnosnici HDZ-a BiH realizirali u susjednoj Hrvatskoj kao vid pomoći u prošlogodišnjem potresu stradaloj Banovini. U pitanju je obnova Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji koja je, na radost više od 500 učenika, obnovljena i stavljena u funkciju početkom ove školske godine. Tijekom njega, ukupno je za obnovu navedene škole prikupljeno milijun ipol kuna.

Jedna od donacija unutar projekta plod je akcije Srcem za Banovinu, koju su zajedničkim snagama organizirali Općina Posušje, Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje i Udruga gospodarstvenika. Tijekom nekoliko mjeseci prikupljeno je 100.000 kuna, koje je domaćinima jučer uručio načelnik Begić.

„Bez djece nema budućnosti, njihov ostanak gore je garancija ostanka stanovništva, naročito na području Petrinje koja je najranjeniji grad u ovom razornom potresu. Sve ove akcije su simbolične, ali uistinu važne geste solidarnosti pripadnika jednog naroda koji živi u dvije države, a koja potvrđuje kako u hrvatskom narodu nikad nisi sam, što god da se dogodi. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske godinama pomaže i on će nastaviti realizirati brojne projekte koji su važni Hrvatima u BiH, a sada smo mi Hrvati iz BiH izgradili školu koju pohađa značajan broj djece, čiji su roditelji prije nekih 30 godina došli živjeti u Hrvatsku i iz Bosne i Hercegovine“, izjavio je za naš radio načelnik Begić.

Nakon održanog sastanka, izaslanstva su posjetila obnovljenu Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića u Petrinji, pri čemu je organiziran obilazak škole kao i uručivanje zahvalnica za pomoć pri obnovi.

 

Radioposusje.ba