Radioposusje
- 29.04.2019.

Danas će u  dvorani osnovne škole Ruđera Boškovića u Grudama biti održana svečanost otvaranja 56. izdanja Šimićevih susreta. Ovogodišnju manifestaciju, koja se organizira u spomen na braću književnike Antuna Branka i Stanislava Šimića, otvorit će ministrica kulture Republike Hrvatske dr. Nina Obuljen Koržinek.  Program počinje u 11 sati svečanošću u povodu završetka dogradnje ove grudske škole.

Program Šimićevih susreta, osim u Grudama održat će se u Mostaru i Širokom Brijegu, a trajat će od ponedjeljka, 29. travnja do petka, 3.svibnja 2019.  U sklopu programa danas će, također, biti otvorena i izložba djela likovnih umjetnika iz Gruda.

U utorak, 30. travnja, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru s početkom u 12 sati bit će  održan Poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću u izvedbi studenata FF Sveučilišta u Mostaru Ivana Volića, Davida Vasilja i Damira Kočića. U programu sudjeluju i književnici Radica Leko, Miljenka Koštro, Ivan Baković, Marela Jerkić Jakovljević, Ljubo Krmek, Grgo Mikulić, Jozefina Pranjić, Ivan Sivrić i Mara Cica Šakotić. U 13 sati će biti upriličeno polaganje cvijeća na spomenik A. B. Šimića u Mostaru.

Program će se navečer preseliti u Široki Brijeg, jedno od značajnijih odredišta na pjesnikovom životnom putu. U Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu s početkom u 19 sati bit će upriličeno otvaranje izložbe “Grafike, slike i crteži” akademskog grafičara Marka Živkovića, te predstavljanje slikovnice “Mjesečar” Magdalene i Andrijane Mlinarević-Cvetković.

Zadnjeg dana Šimićevih susreta, u petak, 3. svibnja, s početkom u 10 sati bit će održan Susret književnika s učenicima u osnovnim i Srednjoj školi općine Grude.

U župnoj crkvi u Drinovcima održat će se sveta misa zadušnica za Antuna Branka i Stanislava Šimića u 19 sati, nakon čega će u dvorani osnovne škole u Drinovcima, s početkom u 20 sati, biti upriličena svečana Akademija u čast A. B. Šimiću i Stanislavu Šimiću. Poznati hrvatski književnik Pavao Pavličić imat će svoje prigodno obraćanje.

Također, bit će organizirana i dodjela nagrada mladim pjesnicima, mladim likovnim umjetnicima, ali i dodjela godišnje nagrade “Antun Branko Šimić” Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, a očekuje se i nastup pjesnika, tamburaškog orkestra i zbora Osnovne glazbene škole Grude. Bit će otvorena i izložba učeničkih likovnih radova.

Pokrovitelji 56. Šimićevih susreta su predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović i predsjednik Sabora Republike Hrvatske Gordan Jandroković.

radioposusje.ba