Poruka greške

  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
  • Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given u theme_image_formatter() (red 605 od /home/radiopo1/public_html/modules/image/image.field.inc).
Radioposusje
- 06.04.2022.

Mostarski sajam gospodarstva počeo je u utorak, 5. travnja u Mostaru nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa. Brojni izlagači na  velikim izložbenim prostorima, brojni posjetitelji, ali i brojni visoki političari obilježili su prvi dan sajma.  Na svečanosti otvaranja između ostaloga su bili i premijer RH Andrej Plenković, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović, predsjedatelj Vijeća ministar BiH Zoran Tegeltija, član bh. Predsjedništva Milorad Dodik, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, predsjednik FBiH Marinko Čavara, premijer FBiH Fadil Novalić, gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić, uz domaćina direktoricu Mostarskog sajma Dalfinu Bošnjak. Tu su naravno bili i mnogi drugi dužnosnici.

Više od 800 izlagača

Na sajmu se predstavljaju izlagači iz cijeloga svijeta, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Mađarske, Slovačke, Turske. Na unutarnjem i vanjskom prostoru dva paviljona više je od 800 izlagača iz skoro svih grana gospodarstva tako da se može vidjeti skoro sve.

Svoj prostor na ulazu u paviljon jedan ima i Županija zapadnohercegovačka koja predstavlja turističke potencijale i ponudu iz sve četiri jedinice lokalne samouprave naše županije, Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda i Posušja, kazao je za naš radio Ivan Jurilj, ravnatelj ureda Vlade ŽZH za europske integracije. „Ovaj put smo se za razliku od 2019. godine kada smo smo predstavljali zapadnu Hercegovinu kao jednu potencijalnu turističku destinaciju, ove godine predstavljamo ono što se može konkretno ponuditi za turizam i turistički sadržaj: od planinarenja, biciklizma koji je već razvijen kroz projekt Cycling Rural, zip line, slobodnog penjanja, turizma na vodi, imamo dvije nove lokacije na ponudi, a to su Peć mlini i Borak. Tu je i Blidinje i Kravice, ali i drugi lokaliteti... Tako da je ove godine naša prezentacija fokusirana na aktivni turizam i turizam u prirodi. Naravno, sve to veže i kulturno – povijesnu baštinu i eno – gastrološku ponudu koju naša županija ima“, kazao je za naš radio Jurilj.

Svoj izložbeni prostor ima i općina Posušje, a na jednom mjestu je okupio nekoliko gospodarskih subjekata. Tako se na tom prostoru predstavljaju Braniteljska zadruga „Eko vitezovi“, Cvjetni studio „Bloom“, Samostalna obrtnička radnja Vesnić, tvrtka CO trink, Fondacija tehnološki park Posušje, ali i design i handemade studio „Stvaraonica“. Slavo Jukič iz tvrtke Co trink je kazao da je ova tvrtka već nekoliko godina na sajmu. „Mi smo uvoznik i distributer vrhunske espresso kave i to nam je danas glavna ponuda. Tu su i naši premium čajevi Just Tea, ali i naš sok od jabuke koju beremo na našoj plantaži. Nemamo neka velika očekivanja od sajma, ali i iz iskustva znamo da se mogu dogoditi nova poznanastva, možda neki novi partneri“, kazao je za naš radio Slavo Jukić iz tvrtke Co Trink. Lidija Ramljak iz Cvjetnog studia „Bloom“ prvi put na sajmu predstavlja svoj obrt. „U suradnji s općinom Posušje mi smo ove godine prvi put na sajmu. Predstavljamo se s nekim od naših ručnih radova. Mi se inače nalazimo u Ulici fra Grge Martića u Posušju i radimo dekoracije za različite prigode. Mi od sajma očekujemo da će biti neke koristi, kako za nas tako i za općinu koju predstavljamo“, kazala je za naš radio Lidija.

Izlagača iz Posušja bilo je i na drugim mjestima izložbenog prostora Mostarskog sajma, tako se sa svojim malim obiteljskim obrtom predstavlja i Nada Šarić iz Rakitna. Ona se zajedno s još nekoliko sličnih obrta iz naše županije predstavlja  na izložbenom prostoru Udruge za ruralni razvoj ŽZH „Stap“. „Mi smo ove godine s udrugom „Stap“. Tu je u okviru ove udruge na našem prostoru još nekoliko sličnih obrta kao što je moj. Izložila sam proizvode od slatkog pelina, kreme, tikture, planinske čajeve...“, kazala namje naša Nada. Dodala je da na sajmu ne očekuje prodaju. „Kao i na svakom sajmu, prodaja je malo manja, ali zato su fantastični kontakti“, zaključila je Nada.

U paviljonu dva cijeli jedan dio namjenjen je za izložbu knjiga, te se na tom djelu mnoštvo različitih izdanja može kupiti po promotivnim cijenama. Među tim izlagačima već dugi niz godina je i nakladnička kuća Alfa. Ana Babić, direktorica naklade Alfra iz Mostara predstavila je program sajma ove tvrtke. „Mi smo već dugo godina na sajmu, odnosno na podsajamskoj manifestaciji – sajam knjige. Posjeta je prvog dana odlična i to nam je jako drago. Mi predstavljamo svoj izdavački program, kao i izdavački program naše sestrinske kuće iz Zagreba. Tu je dječiji program, beletristrika, stručna sveučilišna literatura, tu je i udžbenički program. Htjeli smo predstaviti i što naše učenike u budućnosti čeka, a to je kurikularna reforma i digitalizacija obrazovnog sadržaja, te kako zapravo moderne tehnologije koristiti u obrazovne svrhe i na novi način kako bi učenicima olakšali savladavanje novog sadržaja“, kazala je za naš radio Ana Babić, direktorica naklade Alfra iz Mostara.

Na sajmu možete vidjeti i mnoštvo novih tehnologija i inovacija koje predstavljaju različite domaće i inozemne tvrtke. Među njima veliku pozornosti privukao je gaming kutak, a što nudi kazao nam je Goran Duraković, direktor portala E-sports centra i tajnik E - sport asocijacije BiH. „Mi smo gajming industrija bazirani na video igrei na e- sport, jer je e- sport trenutno u usponu na svijetu. Prošle godine je kroz e- sport prošlo 200 milijardi dolara. E- sport ima jako veliki potencijal za državu, sponzore, organizacije i igrače. Naš glavni cilj je da mladima pružimo priliku u e – sportu da probaju, jer svaka država ima talente, a talent može jako dobro zaraditi. Od sajma puno ne očekujemo. Mi smo ovdje da približimo ljudima što je to e –sport, jer susrećemo se s puno nerazumjevanja. Ljudi još uvijek misle da je to igranje djece na videoigricama na računalima. E – sport je profesionalni sport koji je u nekim državama priznat kao sport“, kazao je za naš radio Goran Duraković, direktor portala E-sports centra i tajnik E - sport asocijacije BiH.

Ovo je bio samo jedan mali dio izlagača koje možete vidjeti na sajmu u Mostaru. Lokacija sajma je Rodoč. Izložbeni paviljoni otvoreni su do 18.30 sati sve do subote 9. travnja. Moramo spomenuti da sajam osim izložbenog djela ima i bogat konferencijski program o različitim temema. Svakako više potražite na internetskim stranicama mostarskog sajma. 

Radioposusje.ba (Z. Pišković)