Radioposusje
- 08.10.2021.

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u ŽZH sinoć je na sjednici u Širokom Brijegu dogovorio da nastavnici u srednjim školama Županije zapadnohercegovačke stupaju u generalni štrajk. Na Skupštini su izneseni rezultati ankete u kojoj su se članovi sindikata izjašnjavali za ili protiv štrajka. „Članovi skupštine su na sjednici jednoglasno odlučili da se kreće u generalni štrajk“, kazala je u izjavi medijima Jasminka Petric, predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

„Čaša je davno prelivena. Zapravo, to naše pregovaranje traje godinama, da bi smo sada ovako dobili mrvice od naše Vlade. 5% posto je omalovažavajuće. Mi smo na skupštini radili usporedbe koliko naše kolege u drugim županijama imaju plaću i ispostavilo se da mi imamo znatno manju plaću u odnosu na naše kolege iz drugih hrvatskih županija u Federaciji. Sama činjenica koliko nas cijene financijski s ovim povećanjem govori o tome koliko Vlada drži do prosvjete i obrazovnog procesa, koliko im je uopće taj proces važan. Ispada da smo mi ništa drugo, nego samoteret i proračunu i Vladi“, kazala je medijima nakon sjednice Skupštine Jasminka Petric.

Podsjetimo, ranije je Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u ŽZH priopćio da su razlozi za generalni štrajk nepotpisivanje Kolektivnog ugovora i te nepostizanje zajedničkog stava o postotku povećanja plaća.

O daljnjim koracima, iz Sindikata su naglasili da će više znati idući tjedan. U slučaju da nastavnici ipak krenu u generalni štrajk, to će se dogoditi za najmanje deset dana, te ovisi o tome kada će Sindikat svom poslodavcu pismeno najaviti generalni štrajk.  

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)