Radioposusje
- 28.10.2022.

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ je objavila Javni poziv za prijavu kandidata za godišnju volontersku nagradu „Gordana Jelić“ za 2022. godinu.

Udruga poziva sve zainteresirane fizičke i pravne osobe iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da prijave osobe za koje smatraju da zaslužuju nositi titulu najboljeg volontera/volonterke u Republici Hrvatskoj i najboljeg volontera/volonterke u Bosni i Hercegovini.

Obrazac za prijave može se podnijeti za osobe koje su u proteklih 12 mjeseci sudjelovale u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti u zajednici u kojoj žive i djeluju i na taj načiniskazale spremnost darovati svoje vrijeme, znanje i vještine za dobrobit najranjivijih članova društva.

„Puno puta smo, kroz sad već cijelo desetljeće rada,doživjeli da na prijedlog volontiranja i uključenja u rad naše ili bilo koje druge organizacije osobe nesvjesno reagiraju kao da se to ne odnosi na njih. Jer su stava da nemaju šta dati i ponuditi. Misle ako nemaju konkretna financijska sredstva ili svaki dan barem sat vremena na raspolaganju, kako oni bolesniku, starijoj osobi, branitelju ili beskućniku mogu biti od ikakve pomoći?!Postoji tu i određena doza straha u smislu kako zdrav i zbrinut čovjek može utješiti nekoga tko vodi bitku za svoj život ili živi sam na rubu siromaštva. Što je čak i normalno i prirodno da čovjeku prođe kroz glavu. Ali već prilikom prvog volonterskog iskustva, unatoč svim upitnicima i strahovima, svi oni spoznaju tu istinsku dimenziju tog nesebičnog davanja. Osjete istinsku ispunjenost i zahvalnost. Osjete da su zaista bili korisni i da su uistinu pomogli drugome. Ovom nagradom želimo osvijestiti da svaka osoba ima ono nešto što drugoj osobi može promijeniti ili olakšati životi i da je svakim danom sve veća potreba čovjeka za čovjekom. Ne treba otići u drugi grad ili državu, dovoljno je pogledati oko sebe. Kroz pričenaših volontera i volontera koje prijavljujete kao svoje kandidate na ovaj poziv, želimo i vjerujemo da možemo dodatno potaknutimlade, ali i pripadnike drugih dobnih skupina, da sami sebi daju priliku da se uvjere koliko neprocjenjivu ulogu mogu odigrati u životnim pričama najpotrebitijih“, izjavio je predsjednik Ivan Soldo. 

Volonterska nagrada „Gordana Jelić“ se dodjeljuje već petu godinu za redom s ciljem podizanja svijesti o značenju i vrijednosti volontiranja kao dobrovoljne aktivnosti koja pozitivno utječe na kvalitetu života pojedinca i zajednice u cijelosti, ali i na osobni i profesionalni razvoj volontera, što u konačnici doprinosi razvoju solidarnijeg i humanijeg društva.

Nagrada je ustanovljena u čast pokojne profesorice psihologije i pedagogije Gordane Jelić koja je svojim volonterskim angažmanom i inicijativama ostavila dubok trag u radu i djelovanju humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“. Zahvaljujući njoj, kao začetniku provedbe modela pomoći putem trajnog naloga, Udruga danas u okviru tog vida podrške okuplja preko 8000 fizičkih i pravnih osoba iz cijelog svijeta.

Detaljnije informacije o pravilima i proceduri prijave kandidata, kao i obrazac za prijavu kandidata, pronađite na službenoj stranici Udruge -http://humh.hr/natjecaji.aspte stranici Lokalnog volonterskog centra Udruge „Pomozimo zajedno“ https://pomozimozajedno.hr/volontiranje/volonterska-nagrada-gordana-jelic/. Rok za podnošenje prijava je ponedjeljak, 28. studenoga, 2022. godine.

Imena dobitnika ovog vrijednog volonterskog priznanja za 2022. godinu bit će obavljena u ponedjeljak, 5. prosinca, na Međunarodni dan volontera.

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ osnivač je Lokalnog volonterskog centra „Pomozimo zajedno“, a aktivnost izrade i dodjele nagrade provodi se u sklopu istoimenog projekta kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

radioposusje.ba (Z. Pišković)