Radioposusje
- 08.11.2022.

Automoto klub „Hercegovina“ pod pokriviteljstvom Automoto saveza u Bosni i Hercegovini, a u suradnji s Policijskom upravom Posušje ovaj tjedan provodi prometno preventivnu  akciju pod naslovom „Zima – zimski uvjeti vožnje“.

Akcija se provodi u Posušju tijekom ovoga tjedna, u utorak i srijedu, od 11 do 13 sati. Danas (utorak) su djelatnici Automoto kluba „Hercegovina“ zajedno s policijskim službenicima proveli akciju na magistralnoj cesti M -6.1 kod kružnog toga u Rastovači. U srijedu, također od 11 do 13 sati, istu akciju u Posušju će proveesti u Vukovarskoj ulici (kraj Stanića).

No, osim u Posušju, djelatnici Automoto kluba „Hercegovina“ u suradnji s djelatnicima Policijske uprave Široki Brijeg će akciju provesti i na području Širokog Brijega. Tako će u srijedu 9. studenog akcija biti provedena na magistralnoj cesti M 6.1 u mjestu Privalj, a u četvrtak 10. studenog u Ulici pobijenih franjevaca na obilaznici. Oba dana u vremenu od 14 do 16 sati.

Cilj akcije je skrenti vozačima pozornost na pripremu vozila za zimu i zimske uvjete vožnje i preventivno u suradnji s prometnom policijom obaviti kontrolu pripremljenosti vozila za zimu i zimske uvjete vožnje. Prilikom ove preventivne akcije, djelatnici na terenu će zaustavljati vozila i provjeravati vrstu guma koje vozilo koristi, zatim zimske gume na svim kotačima, zimske samo na pogonskim kotačima, posjeduje li vozač lance za snijeg, dubinu profila gazećeg sloja guma koja se mjeri samo na ljetnim gumama svih kotača... Vozačima će se ponuditi i kontrola rashladne tekućine (antifriza), ispravnosti akumulatora, ispitivanje kvalitete elektrolita, te ispitivanje napona, priopćeno je iz Automoto kluba „Hercegovina“.

Pripremite svoje vozilo za zimu

Podsjetimo, na temelju Zakona o sigurnosti na prometa na cestama u BiH, a prema Pravilniku o prometu u zimskim uvjetima, od 1. studenog do 1. travnja sva vozila moraju posjedovati odgovarajuću zimsku opremu.

Vozačima je važno napomenuti a svoja vozila moraju pripremiti za zimske uvjete vožnje. Prigodom pripreme vozila za zimu i zimske uvjete vožnje važno je pripremiti:

 • Akumulator. Akumulator je najosjetljiviji na niske temperature i prvi pokaže znakove posustajanja. Testirajte akumulator, ako postoji bilo kakva sumnja u njegovu ispravnost, zamijenite ga novim.
 • Rashladna tekućina. Provjerite posebnu gustoću (točku smrzavanja) i razinu rashladne tekućine. Smrznuta tekućina u bloku motora može uzrokovati njegovo pucanje i totalnu štetu.
 • Provjerite tekućinu za pranje vjetobranskog stakla u zimskim uvjetima.
 • Provjerite ispravnost metlica brisača vjetobranskog stakla.
 • Kontinuirano punite spremnik s gorivom. Poliprazan ili prazan spremnik ostavit će više mjesta za kondenzaciju i smrzavanje površinskog sloja goriva.
 • Provjerite kočnice i njihovu zaustavnu sposobnost. Kontrola kočnica zahtijeva stručni pregled koji obuhvaća i kontrolu sile kočenja na valjcima. Ne zaboravite kontrolu sustava ručne kočnice.
 • Zamjenite ulje na motoru u ono s nižim stupnjem viskoziteta.
 • Zamjenite uljni i zračni filter.
 • Provjerite stanje i zategnutost remena.
 • Provjerite kabele i cijevi oko motora u slučaju pojave oštećenja.
 • Provjerite svjetla za osvjetljavanje ceste i pokazivača smjera.
 • Provjerite sustav za grijanje i provjetravanje, odnosno klima uređaje i grijače.
 • Provjerite tlak u gumama.

Poželjno i dobro je u vozilu imati svjetiljku, strugač leda, sprej za odleđivanje brava i stakala, priručnu lopaticu za snijeg i metlicu za snijeg.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)