Radioposusje
- 20.07.2022.

Požar na Čvrsnici i jutros je aktivan, a stanje je još gore nego jučer, potvrđeno je za naš radio iz PVP Posušje. Vatrena stihija guta gustu borovu šumu.

Jučer je požar gasio kanader Republike Hrvatske koji je požar preletio 9 puta. Na požarište je stigao oko 13 sati, a nakon devet preleta nad požarištem, požar je napustio oko 15.30 sati. Nažalost, danas požar na Čvrsnici kanader neće gasiti zbog potrebnih intervencija u Republici Hrvatskoj.

Jutros požar gase samo snage sa zemlje. "Oko 50 vatrogasaca, članova gorske službe spašavanja, planinara i dobrovoljaca radi odstupnicu, te se propilava staza da se može doći što bliže požaru", kazao je za naš radio v. d. zapovjednik PVP Posušje Mario Čutura.

Četiri vatrogasaca iz Posušja s dva vozila uz pomoć DVD-a Rakitna, sedam vatrogrosaca s vozilom, DVD-a Tihaljina s tri vatrogasca s vozilom, DVD-a Mostar, HGSS Posušje, GSS Grude, GSS Mostar te djelatnici Šumarije Posušje i planinari gase požar na Čvrsnici.

Također, još uvijek vrijedi poziv svima onima koji žele pomoći u gašenju požara da mogu doći na Blidinje. „Stvar je u tome da naprtnjače s vodom treba nositi po nepristupačnom i težem terenu, tako da je jedna iznesena naprtnjača vode već pravi umor. Ljudi koji bi tu došli pomogli bi nam nositi vodu“, kazao je za naš radio još jučer Mario Bonić iz HGSS-a stanice Posušje.

Podsjetimo, požar na Čvrsnici buknuo je sa subote na nedjelju na nepristupačnom području Ćužića kuka. Pod kontrolu su ga uspjeli staviti vatrogasci, članovi gorske službe spašavanja i planinari koji su tijekom vikenda boravili na Blidinju. Riječ je o lokaciji koja je udaljena dva sata od staze na Blidinju, a vatrogasci i planinari koji su se do požara stigli u nedjelju jutro s naprtnjačama vode, probijali su se čak tri sata. No, nakon gašenja i stavljanja pod kontrolu, ponovo je buknuo u nedjelju na večer i otada se brzo i neprekidno širi. Općina Posušje u ponedjeljak je zatražila pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju požara na Čvrsnici. Helikopter je stigao u ponedjeljak iza 19 sati i napravio 12 naleta s vodom iz Blidinjskog jezera. Helikopter je gasio i u utorak jutro, no sa slabijim rezultatima zbog uvijeta koji mu nisu bili povoljni. Stoga je upućen zahtijev RH za slanje pomoći. Kanader RH je stigao u utorak nešto prije 13 sati napravio 9 preleta nad požarom. 

Opožareno je do sada oko 350.000 m² površine, posljednji je podatak Uprave civilne zaštite ŽZH.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)