Radioposusje
- 07.07.2020.

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika organiziraju online Sedmu reviju i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske koja će se online održati ovoga petka 10. srpnja s početkom u 20 sati.  

Među mnogobrojnim djevojkama Hrvaticama iz svih dijelova svijeta, naša mlada nada je Petra Anić iz HKUD „fra Petar Bakula“ Posušje.  „Meni je ove godine pripala čast i jako mi je drago što mogu predstavljati naše društvo, i ne samo društvo, nego općinu Posušje i cijelu Hercegovinu. Jedina sam predstavnica Hercegovine na ovom izboru", kazala nam je Petra i dodala da je prijava na izbor bila na nagovor prijatelja koji s njom plešu u ovom posuškom folklornom društvu.  

Predstavljanje tradicionalne nošnje

Govoreći o nošnji koju Petra nosi (na slici), Petra nam je kazala da je riječ o tradicijskoj nošnji posuškoga kraja. „Na slici se mogu vidjeti neki dijelovi. Evo mogu reći da na sebi uglavnom imam sve originalne predmete, dakle rađene rukama naših baka i prabaka. Tu je jedino replika pafte koje se nalaze na tkanici ili pasu. Moja nošnja sastoji se od bijele pamučne marame, crnog pletenog šudara, bijele pamučne haljine ukrašene s vezom, preko koje sam obukla crnu tkanu haljinu, a preko haljine široki tkani pas. Dalje, preko pasa sam zavezala tkanu pregaču koju sam ukrasila sa tkanicom i paftama. Na crnu haljinu sam obukla tkanu čermu obašivenu gajtanom. Na nogama su crne čarape, terluke i opanci. Od nakita sam stavila đerdane, a preko ramena zovnicu, a u zovnici uvijek imam malo sira, zalogaj kruva i jedan gutljaj rakije loze. To je naša nošnja i zahvalna sam što se dosta toga sačuvalo u društvu da bi mi danas mogli znati kako je to nekada se nosilo i izgledalo, te  predstavljati naš kraj gdje god idemo“, kazala je Petra opisujući odjeću s kojom predstavlja nošnju ovoga kraja Hercegovine.

Izbor za najljepšu nošnju

Govoreći o samom izboru, Petra nam je kazala da je ove godine baš sve drugačije nego je bilo prijašnjih godina. „Organizatori ovog događaja svake godine pokušavaju pozvati i u gostiti Hrvatice iz svih krajeva svijeta gdje žive Hrvati i vidjeti kako izgledaju nošnje naših Hrvata u svijetu, koji su njihovi običaji nakon što se se odselili davnih godina iz svojih krajeva trbuhom za kruhom. Na ovu reviju i izbor prijaviti se može samo ukoliko dobijemo poziv od organizatora, drugačije, koliko ja znam se ne može prijaviti. Dosadašnjih godina, cure koje su bile i natjecale se u izboru bile bi po 4-5 dana u Tomislavgradu sa svim ostalim djevojkama, gdje bi se družile i pričale o tradiciji i običajima, sklapale nova prijateljstva, putovale, itd. Online glasanjem se birala najfotogeničnija Hrvatica u narodnoj nošnji, a žiri sastavljen od 4 člana bi birao prvu i drugu pratilju te najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji. Ove godine ništa nije kao lani, neće biti susreta niti druženja u Tomislavgradu, nego će sve ići online putem“, kazala je Petra za naš radio.

Tradicija čuvanja običaja

Danas kada možda mnogi mladi više vole druge vrste druženja, pjevanja i plesa, Petra ipak bira biti i dio HKUD „fra Petra Bakula“. „Zato što je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "Fra Petar Bakula" za mene najbolje folklorno društvo i kada bih imala priliku birati i učlaniti se u društvo koje želim, opet bih izabrala HKUD Fra Petar Bakula. Ušlo u krv i gotovo“, kazala je Petra i dodala da samo oni koji su bili dio društva i folklora znaju kako je lijepo biti čuvar tradicijske baštine. „Jer danas nam se nudi dosta toga što nas udaljava od onoga što je naše. Ne smijemo zaboraviti, tko smo što smo i gdje pripadamo“, kazala je Petra.

Glasati za vašu favoritkinju možete do petka 10. srpnja 2020. godine do 16 sati na ovoj stranici: OTVORI, a Petru možete poslušati u našem programu u srijedu (8. srpnja) u 9 sati.

Radioposusje.ba

Najnovije vijesti