Radioposusje
- 23.06.2021.

Pored redovitih studija i fakultetskih obveza, studenti Sveučilišta u Mostaru još jednom su pokazali vrijedni izvannastavni angažman, ovoga puta kroz kulturno isticanje i sudjelovanje u prvom projektu novoosnovanog teatra SUM. Večeras su se okušali u kazališnom svijetu igrajući u autorskoj predstavi studentice 5. godine hrvatskoga jezika i književnosti i novinarstva Filozofskog fakulteta Valerije Bago pod nazivom “Samo me čekaj dugo”.

“Drago mi je da je prva izvedba Sveučilišnog studentskog teatra autorski projekt naše studentice Valerije Bago“, kazala je Tina Laco, sveučilišna profesorica, glumica i teatrologinja koja je vodila i režirala predstavu.

Dubokim emocijama ispričanim kroz poeziju i pokrete sjene s naglaskom na sreću koja se pretvara u bol i tužno sjećanje glumci su u galeriji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosače gledateljima predstavili tužni epilog jedne mlade i iskrene ljubavi.

„Lijepo je na sceni vidjeti nešto što je postojalo samo kao misao ili ispisani komad papira. Ovo je igra koja spaja dva svijeta. Vraćanje u prošlost i zbilja ispričana kroz poeziju, spajanje ovog i onog svijeta. U biti ova predstava govori o svemu onome što poezija može spojiti i premostiti“, dodala je za SUMSovu autorica predstave Valerija Bago.

Laco je naglasila kako se ne radi o klasičnom dramskom tekstu pa tako ni postavka nije “klasična.” “Bavili smo se dosta scenskim pokretom i teatrom sjena kako bismo predočili snažne emocije, bol i čežnju, sadržanu u poeziji koju je Valerija odabrala“, zaključila je Laco.

U predstavi su, pored studenata Sveučilišta u Mostaru, sudjelovali osnovnoškolaci, koji su se odlično snašli u radu sa svojim starijim kolegama.