Radioposusje
- 11.05.2021.

U ŽZH je dostupna za preuzimanje i korištenje mobilna aplikacija AGROPIN.  Agropin predstavlja prvu mobilnu aplikaciju namijenjenu direktnom povezivanju i umrežavanju (u početku) bosanskohercegovačkih proizvođača sa prerađivačima i krajnjim kupcima, tj potrošačima, a zatim i sa tržištem u svijetu. Mobilna aplikacija nudi pregršt funkcionalnosti od kojih je najbitnije istaknuti mogućnost direktne kupoprodaje domaćih proizvoda, od domaćih proizvođača, informiranje o svim bitnim događajima u okolici poput edukacija, poticaja, natječaja i slično, te praćenje vremenskih uvjeta na poljima, komunikaciju i ocjenjivanje drugih proizvođača i slično. Agropin na jednostavan i brz način omogućuje da proizvođači predstave svoje proizvode na aplikaciji, pri tome navodeći koje kulture i sorte nudi, podatke o početku i kraju berbe, površini zemlje, količini, cijeni… Proizvođač također može navesti certifikate kojima raspolaže za pojedinu kulturu ili sortu, te da li nudi mogućnost dostave proizvoda, kako bi mogao zadovoljiti i one kupce koji su možda udaljeni od njegove lokacije. Kupci će na jednostavan i brz način moći pronaći proizvode za koje su zainteresirani na maloj digitalnoj tržnici koja se nalazi u Agropinu. Proizvode će moći pretraživati po najbližoj lokaciji, najnižoj cijeni, i filtrirati po kulturama. Agropin također posjeduje portal s najnovijim vijestima iz poljoprivrede, kako bi se svi korisnici mogli informirati o svim aktualnostima i novostima iz tog područja. Aplikacija Agropin je jedinstveno rješenje koje će uvelike olakšati poslovanje malih lokalnih gospodarstvenika i pomoći pri stvaranju većeg broja prilika da prezentiraju svoje proizvode, i brzo i lako dođu do većeg broja kupaca.

Agropin je nastao kao rezultat suradnje između Federalnog Agromediteranskog Zavoda i IT Odjela, softverske kompanije iz Mostara. Aplikacija je također dio projekta „Analiza mogućnosti uspostave kratkih lanaca opskrbe hranom i digitalna tržnica“. Riječ o projektu koji ministarstvo gospodarstva naše ŽZH radi s Agronomsko – prehrambenim i tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru.

Upute za preuzimanje mobilne aplikacije i sve informacije za njeno korištenje kako proizvođačima tako i kupcima potražite na sljedećoj poveznici.

Agropin-2021-20-04

Povodom operativne uspostave aplikacije AGROPIN protekloga tjedna je održan sastanak ministra gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke, Daria Sesara s ravnateljem Federalnog agro-mediteranskog zavoda, prof. dr. sc. Markom Ivankovićem i koordinatorom projekta „Analiza mogućnosti uspostave kratkih lanaca opskrbe hranom i digitalna tržnica“, Perom Mandićem.

„Predstavljene su cjelokupne aktivnosti koje su realizirane u sklopu spomenutog projekta koje su se odnosile na analizu proizvodnog potencijala OPG-ova koja je bila podloga za uspostavu kratkog lanca opskrbe hranom, te uspostava online prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Očekivani rezultati ovog projekta su povećanje online prodaje poljoprivrednih proizvoda i uspostava baze podataka proizvodnih potencijala Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Ministar Sesar je naglasio važnost konstante podrške radu malih poljoprivrednika i njihovih obiteljskih gospodarstava, što je ministarstvo radilo do sada te će s istim i nastaviti“, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva ŽZH.

Radioposusje.ba