Radioposusje
- 22.05.2020.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine se oglasio povodom sudjelovanja volontera Crvenog križa općine centar Sarajevo na prosvjedu ispred katedrale u Sarajevu u subotu 16. svibnja kada se oko 5000 prosvjednika okupilo prosvjedujući protiv održavanja svete mise za bleiburške žrtve. Podsjetimo, na prosvjedu je korišteno komunističko znakovlje, te su upućene izravne prijetnje kardinalu Puljiću.

U svom priopćenju predsjedništvo Crvenog križa FBiH je pozvalo na potpuno jedinstvo i međusobnu solidarnost svih organizacija u strukturi Crvenog križa u FBiH. „U koliko je u konkretnom slučaju bilo neprimjerenog korištenja i zloupotrebe znaka Crvenog križa s drugim obilježjima skupa, Predsjedništvo Crvenog križa se od istih ograđuje“, priopćeno je. Dodali su da smatraju da Crveni križ ne treba sudjelovati na manifestacijama političkog ili ideološkog karaktera koji na bilo koji način mogu prouzročiti uznemirenost ili reakciju građana, te da je u slučaju eventualnog angažmana na javnim događajima obavezno pridržavanje temeljnih principa Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Zaključeno je izražavanjem žalosti ako je situacija nekome od građana Bosne i Hercegovine potrijedila osjećaje.  

Predsjedništvo Crvenog križa FBiH je tek u srijedu 20. svibnja održalo sjednicu predsjedništa, a tek danas se oglasilo o događajima na prosvjedu u Sarajevu i sudjelovanju njihovih volontera na prosvjedu ispunjenom komunističkim znakovljem i prijetnjama kardinalu Puljiću.

Crveni križ ŽZH, zajedno  organizacijama Crvenog križa Hercegbosanske i Posavske županije, te organizacija Crvenog križa Čapljina, Čitluk, Neum, Prozor-Rama i Ravno još u nedjelju se javno ogradio od postupaka volontera iz Sarajeva. Za ove organizacije je sporno sudjelovanje volontera iz Sarajeva na takvom skupu koji je imao političke konotacije, posebice ako uzmemo u obzir izjave organizatora, kao i transparente koji su obilježili ovaj skup. „Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ima svoja temeljna načela, među kojima jesu nepristranost i neutralnost. Pokret ne pravi razliku s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca, a da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne upušta se u rasprave političke, rasne, vjerske ili ideološke prirode“, prioćeno je iz ovih organizacije nakon prosvjeda u Sarajevu.

Radioposusje.ba