Radioposusje
- 19.06.2022.

Posuška desetka, prvo natjecanje u trčanju u Posušju danas je okupilo oko 240 trkača svih uzrasta. Trčale su se tri utrke, za odrasle utrka od 10 kilometara koja je okupila 50 trkača, štafetna utrka  koja je okupila 9 parova trkača i dječja utrka koja je okupila u više uzrasta oko 140 djece.

Prvo natjecanje u trčanju u Posušju pod nazivom Posuška desetka osvojio je Ivan Dračar iz Imotskog, inače i prvak Hrvatske u maratonu koji je održan u Zagrebu. On je do cilja stigao za 32 minute i 46 sekundi.  Četiri i pol minute poslije njega stigao je do cilja i Alija Imamović  i osvojio drugo mjesto utrke. Treće mjesto utrke osvojio je Tomislav Kovač. Osim prva tri mjesta nagrađeni su i oni koji su stigli četvrti i peti, a to su bili Josip Martinović i Filip Zovko. Kao šesti u ovoj kategoriji je do cilja stigao Ivan Mihalj, inače sada nogometaš HNK Zmaj iz Makarske, koji je na kraju osvojio i nagradu za najbržeg Posušanina. U iznimno jakoj konkurenciji Ivanu je trebala 41 minuta da istrči 10 kilometara.

U ženskoj konkurenciji ove utrke prvo mjesto osvojila je Dijana Mađeralo kojoj je trebalo 43 minute i 40 sekundi da stigne do cilja i istrići 10 kilometara. Drugo je mjesto osvojila Radmila Maksimović, treće Tanja Budeš, četvrto Antea Pavličević, a peto Ivana Galić iz Posušja koja je osvojila i nagradu za najbržu Posušanku. Podsjetimo, Ivana je dugogodišnja članica Karate kluba Posušje koja sada nastupa za Karate klub Hrvatski dragovoljac. Ona je svoju utrku istrčala za 1 sat i 3 minute i 20 sekundi.

Druga kategorija utrke koja se održala bila je štafetna. Također se trčalo 10 kilometar, odnosno parovi po 5 kilometara svaki, a osvojili su je iz Atletskog kluba Tomislav Kopač i Marko Lončar Pendo. Oni su do cilja stigli za 42 minute i 17 sekundi.  Drugo mjesto u štafetnoj utrci osvojila je ekipa Maratonci, a treće ekipa Dolina Neretve. U ženskoj štafeti je bila tek jedna ekipa koja je nastupila i dobila nagradu. Bile su to Ana Marija Penava i Mila Musa. Podjeljene su i nagrade u mix štafeti. Prva je bila u ovoj kategoriji ekipa pod nazivom Bosnia ultra runnig team, druga je bila ekipa Asmina i Anis, a treća ekipa ove kategorije je bila ekipa Nikišićke Grude.

U kategoriji djevojčice 2017., 2018., 2019., i 2020. godište prvo mjesto osvojila je Jelena Grabovac, a drugo Mia Jukić. U istom uzrastu među dječacima najbolji su bili Filip Čamber koji je osvojio prvo mjesto, drugo je osvojio Ivan Lebo, a treće Matej Mrvelj.

U kategoriji djevojčice 2014., 2015. i 2016. godište prva je bila Simona Bešlić, druga je bila Iva Maras, a treća Kiara Bošnjak. U istom uzrastu među dječacima najbolji su bili Luka Ljubo Galić, drugi je bio Filip Pišković, a treći Ivan Zovko.

U uzrastu 2012. i 2013. godište među djevojčicama najbolja je bila Aneta Pavličević, druga je bila Lana Mađeralo, a treća Lorena Mađeralo. U istom uzrastu među dječacima prvo mjesto osvojio je Tomislav Dragoja, drugo mjesto je osvojio Branko Čamber, a treće Ivan Penava.

Ante Pavličević iz Atletkog kluba „Volim trčanje“ koji je organizirao prvu posušku utrku je kazao da je prošlo odlično s lijepim brojem natjecatelja. „Drago mi je da je ovako veliki broj trkača sudjelovao u utrci, posebno mladih uzrasta. Oko 100 trkača je nastupilo, a oko 140 djece je ovom prilikom trčalo posuškim ulicama. Iduće godine se nadamo još većem broju sudionika jer ovo je jedna doista prelijepa manifestacija. Ima jedan jako dobar smisao, a to je zdrav način života. Trkača je bilo doista od svukud. Još bi ih bilo više da jedna utrka nije danas organizirana u Sarajevu“, kazao je Ante Pavličević iz Atletskog kluba „Volim trčanje“.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)