Radioposusje
- 06.10.2021.

Veselo je danas bilo u gradskom vrtiću „Bajka“ u Posušju u kojem je na redovitom satu tjelovježbe, mališane vrtića posjetila i maskota tvrtke Leda. U gradskom vrtiću već godinu dana se provodi projekt „Zdravo dijete“ kroz koji se nastoji s manjim aktivnostima, u skladu s uzrastom, djeci podsvjestiti svaki aspekt zdravog života. „Danas je naglasak bio na vodi, jer baš djeca su ta koja toliko često radije posežu za zaslađenim napicima“, kazala nam je ravnateljica Dječjeg vrtića „Bajka“ Posušje Kristina Milas. „Mi nastavljamo dalje s našim programom „Zdravo dijete“. Radimo redovite sate tjelovježbe, vodimo računa o uravnoteženoj i zdravoj prehrani. Danas nam je partner osim naše trenerice kineziologinje Ana Marije Penava, bila i iz tvrtke Leda kojima se od srca zahvaljujemo na donacijama mnoštva paketa vode. Djecu nam je uveselila njihova maskota pa je i to način na koji možemo djeci ove dobi podsvjestiti koliko je važno da izbjegavaju sokove. Djeci ovoga uzrasta teško je držati predavanje, zato mi ovakvim malim aktivnostima prilazimo njima, nadajući se da će što više naučiti“, kazala je Milas.

Već godinu dana u programu „Zdravo dijete“ sudjeluje i kineziologinja Ana Marija Penava. „Naglasak je ovaj put na tome da djeca piju što više vode, a izbjegavaju sokove koji su puni šećera. Drago nam je i hvala domaćoj tvrtki Leda koja nas je prepoznala i pomogla nam s ovom aktivnošću i time nama mladima dala vjetar u leđa da napravimo neke promjene. Ono što je pak najvažnije da djeca jačaju svijest o važnosti vode za naš organizam“, kazala je kineziologinja Penava.

Program „Zdravo dijete“ je dio javnog vrtića s ciljem podizanja svijesti o zdravom načinu života od najaranije živote dobi. „Vrtićka djeca su kao spužve i oni upijaju ono što im se govori i što im se primjerom pokazuje. Zbog toga smo odlučili na ovaj način napraviti korak naprijed i pozitivnu promjenu. Jer naša djeca su naša budućnost, a ako im damo pozornost i znanje, oni će nam to u budućnosti znati vratiti“, kazala je kineziologinja Ana Marija Penava. Dodala je i da bi se zdrastveni sustav rasteretio kada bi ovim pitanjima od početka posvetili pozornost na ovaj način, jer teško je mijenjati navike kod odraslih ljudi. S djecom to ide puno lakše i zato je je jedini pravi način djelovati od najranije živorn dobi, smatra kineziologinja Penava.

Spomenimo i da u Dječjem vrtiću „Bajka“ s nepovoljnim vremenskim prilikama tjelovježba ne prestaje jer od nedavno je u potpunoj funkciji mala dvorana vrtića gdje je danas prvi put održan sat tjelovježbe.

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)