Radioposusje
- 29.11.2022.

Danas, 29. studenoga, navršava se pet godina otkako je bivši načelnik stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) general Slobodan Praljak u sudnici Haškog suda, tijekom izricanja pravomoćne presude za ratne zločine nad muslimanima u srednjoj Bosni, iznenada, ispivši otrov iz bočice, počinio suicid. Preminuo je nedugo potom u bolnici gdje je iz sudnice prebačen helikopterom. Nakon što je presuda bila izrečena Praljak je rekao sucima koji su ga osudili: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu.” A onda je primakao ustima bočicu sa smrtonosnom tekućinom i ispio je.

Iako je prošlo pet godina od nepravedne presude haškoj šestorci i pet godina od smrti generala Slobodana Praljka, hrvatski narod diljem Bosne i Hercegovine zapaliti će i danas svijeće na spomenicima hrvatskim braniteljima kao tihi krik za duboku nepravdu koja je napravljena hrvatskom narodu u BiH. Tako će biti i u Posušju.

Naime, Koordinacija braniteljskih udruga Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Posušje organizira prigodno paljenje svijeća u povodu godišnjice smrti generala Slobodana Praljka. Tim povodom branitelji okupljeni u Koordinaciju upućuju poziv svim hrvatskim braniteljima, njihovim obiteljima i  svima koji žele da se pridruže i ponesu svijeće te se tako prisjete preminulog generala, a  uz njih će svijeće zapaliti i predstavnici Općine Posušje.

Svijeće će biti upaljene u danas s početkom u 18 sati ispred spomenika braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju.

Radioposusje.ba